Reklamationer är inte som årgångsviner – de blir inte bättre av att gömma dem i källaren utan åtgärd!

Vi har tidigare beskrivit en upplevd strategi hos bland annat telekomföretag, banker och flygbolag som går ut på att hänvisa kunderna till en intern avdelning för reklamationer. Denna avdelning är sedan svår för kunderna att få tag på genom telefon eftersom den är (medvetet?) underbemannad och har långa telefonköer. Lösningen blir ofta att skicka brev eller registrera ärendet på företaget hemsida varefter absolut inget händer. De företag som jobbar på detta sätt har ofta låga värden i vår årliga servicescoremätning, så det tycks vara en kombination av att ledningen inte prioriterar kundbemötande och ett sätt att trötta ut missnöjda och felbehandlade kunder för att slippa betala kompensation.

dörr stängd

Då blir vi desto mera förvånade när ett företag som byggt sitt varumärke på att de anstränger sig i kundmötet anammar samma strategi. Det handlar om ett av de globala biluthyrningsföretagen.

Precis som de fall vi tidigare tagit upp, verkar det inte vara slumpen eller ett enstaka tillfälle utan något som upprepats oavsett om reklamationen handlat om en bilhyra i Sverige eller andra delar av Europa.

I alla de fall som denna blogg handlar om har kunden överdebiterats och sedan fått kämpa under upp till ett år för att få denna överdebitering korrigerad. Inte i något av fallen har biluthyrningsföretaget själv hittat felen (om de var oavsiktliga) utan det har varit upp till kunden.

Den svenska delen av verksamheten har dessutom en strategi där man ställer upp den slutgiltiga fakturan på ett annat sätt än beställningsbekräftelsen, vilket gör det nästan omöjligt att jämföra bekräftelsen och den slutgiltiga fakturan.

Alla de ledande firmorna ligger vägg-i-vägg på det stora flygplatserna. Alla de ledande firmorna har i princip samma storleksklasser på sina bilar. Alla de ledande firmorna är kopplade till de stora flygbolagens lojalitetsprogram. Just biluthyrningsbranschen är ett bra exempel på att det inte finns så många andra konkurrensmedel än kundbemötande och pris.

reapris

Dessutom finns ett antal internetaktörer som hjälper kunderna att jämföra priser och erbjudanden mellan de olika aktörerna på den plats som kunden önskar hyra bil på.

Den aktuella aktören har inte valt lågt pris som sitt främsta konkurrensmedel, utan försöker att få ett högre pris genom att positionera sig som att erbjuda sina kunder ett mervärde i den service man ger sina kunder. Det är en strategi som varit framgångsrik inom många områden såsom hotell och flygbolag, men den bygger på att det som utlovas också levereras i alla möten med kunderna. Detta oavsett var i kundresan dessa möten äger rum.

Rådet till det aktuella hyrbilsföretaget är att ta bort det svarta hålet i kundtjänst dit merparten av reklamationsärenden verka begravas och istället öka takten i behandlingen av dessa ärenden. Det kommer garanterat att stödja strategin och varumärkeslöftet bättre än dagens agerande.

vinkällare

Andra företag kan lära sig mycket från detta fall. Den första lärdomen är att säkerställa att varumärkeslöfte och ambitioner för en hög servicenivå inte stannar vid första kontakten utan håller samma höga kvalitet genom hela kundresan. Den andra är att kunder ofta genomskådar strategier som bygger på att trötta ut dem. Även om en del inte är lika ihärdiga som andra, kan vi se en tydlig koppling mellan företag som tar denna typ av genvägar och låga värden. Den enda strategi som återstår är att sänka priset och det är ofta det sista företagen vill.

Satish, Stockholm oktober 2017

 

* I de negativa serviceupplevelser vi haft kommer vi inte att publicera namn på eller ”hänga ut” någon. Om någon skulle oroa sig för att detta har hänt i just i det egna företaget eller organisationen så går det förstås bra att kontakta oss för att få visshet i frågan.