När energijätten inte ser kunden som den hjälte som deras kommunikation lyfter fram!

Jag skriver om en kund, som vi kan kalla för Jack, som kom i kläm när han ville bli energijättens hjälte.

Energijätten har en vision som handlar om ett fossilfritt Sverige. Budskapet om ett fossilfritt Sverige basuneras ut i reklamkampanjer. ”Härligt!”, tänkte Jack, som helt nyligen blivit mikroproducent av solel. ”Jag borde vara energijättens drömkund och deras hjälte”.

hero

Jacks upplevelse av energijättens beteende var nämligen något helt annat än kampanjens ord och bilder.

Så länge Jack bara konsumerade el var allt lugnt. El förbrukades och elräkningar betalades. Den gamla relationen mellan Jack och energijätten byggde på ett produktionsperspektiv kopplat till ett distributionsmonopol. Det var när Jack skulle mata in egen mikroproducerad solel i elsystemet som relationen sprack. Jack blev nämligen nu en kravställande leverantör.

Byte av elmätare var det första som behövdes. Ett byte som tog lång tid beroende på brist på mätare enligt montören. Parallellt skrev Jack ett nytt elavtal med energijättens elmarknadsavdelning. Mikroproduktionen skulle minska Jacks elkostnader och bidra till energijättens energimix. Kalkylen var god och stimulerade kunden i sitt engagemang för att bidra till energijättens vision om en fossilfri värld. Strax därpå följer ett nytt avtal, nu från energijättens monopol för eldistribution. Villkoren för att bidra till energijättens fossilfria värld förändras drastiskt. Det ekonomiska incitamentet, att tillsammans med företaget bidra till att nå ett fossilfritt Sverige, var därmed utraderat.

E-postdialogen som följer mellan besvikna Jack och energijätten blir nu omfattande. Ju mer dialogen pågår, desto längre ifrån Jack, verkligheten och själva kärnfrågan hamnar ärendet hos energijätten. Alla som hanterar kundärendet visar inget som helst intresse av att vilja lyssna på och förstå Jack. De visar inte på något sätt ett engagemang för en bättre värld och ett fossilfritt Sverige. Ett antal kundfunktioner inom olika delar av företaget slussar e-postdialogen mellan sig. Funktionerna har för Jack obegripliga internationella titlar eller också mer jordnära som reklamationshandläggare och reklamationsspecialist. Dessutom har energijätten lagt all kundservice i ett eget bolag, vilket i efterskott kan förklara distansen mellan ord, agerande och kundförståelse. E-postdialogen avslutas när reklamationsspecialisten avfärdar Jacks frustration och besvikelse med ”Ha en bra dag!”.

Vad kan vi då lära oss av Jack och hans möte med energijätten?

Oavsett om du är liten eller stor organisation är det kundens fokus du alltid ska ha. Den som tycker det är en floskel ska inte jobba med kundrelationer. Kunden är helt ointresserad i hur du organiserar dig. I energijättens fall sätter lagen hinder för kundsamverkan och kommunikation mellan elproduktion och eldistribution. Det behöver däremot inte betyda att kunden hindras att få relevant och begriplig information.

Var öppen om leveransen och rapportera. I detta fall att det var brist på elmätare och vad det betyder i leveranstid. Använd gärna installatören som informationskanal och använd frontlinjepersonalen medvetet för att informera.

jätten

Överraska aldrig kunden. När en energijätte som denna enligt lag inte får kommunicera internt mellan koncernens delar – berätta det för kunden! Kunden ska inte vara expert på energijättens organisation och de lagar som styr. Elmarknadsbolaget hade kunnat berätta att kalkylen bygger på ett distributionspris som de inte styr över. Eldistributionsbolaget kunde å sin sida berätta för kunden om kommande investeringar, bl. a. anpassningar av elnäten för att kunna ta hand om mikroproducenter som Jack.

Integrera kundservice som en del av tjänsten. En självklarhet kan tyckas, men inte hos energijätten. Att energijätten lägger sin kundtjänst i ett särskilt bolag vittar om bristande insikt kundupplevelsens betydelse i produkt- och tjänsteutveckling. När kundservice ligger i ett eget bolag skapas ytterligare ett stuprör i en organisation som sannolikt redan består av ett antal stuprör.

Jack borde vara en hjälte. En hjälte som bekräftar det energijätten vill i sin vision. Hantera därför kunder som agerar i linje med företagets vision och mål som hjältar. Det säger sig självt att straffar man sina hjältar påverkas på sikt företaget som varumärke och på sikt även förmågan att tjäna pengar.

Energijätten visar på ett beteende där service och goda kundrelationer inte är önskvärda. Det förklaras förmodligen av en kultur som under långtid präglats av monopolism och produktionsorientering.

Stockholm november 2017

Johan Axell, gästskribent.

* I de negativa serviceupplevelser vi haft kommer vi inte att publicera namn på eller ”hänga ut” någon. Om någon skulle oroa sig för att detta har hänt i just i det egna företaget eller organisationen så går det förstås bra att kontakta oss för att få visshet i frågan.