Lämna inte affären åt slumpen!

Alla har vi nog någon gång tänkt tanken, ’om inte det hade inträffat så kanske inte’. Visst är det så att slumpen många gånger gör att vi tar andra vägar eller fattar andra beslut. Hur kom det sig egentligen att man började studera på en viss ort, valde just den yrkesvägen eller köpte just den bostaden. Frågan är om vi alltid gör medvetna val eller om det är slumpen som får avgöra våra livsöden. Antagligen är det just den där oväntade händelsen som gör att vi ändrar oss och gör de oväntade och ibland överraskande valen.

Detta blev jag varse om för 2 veckor sedan. Under semestern noterade jag ett brummande ljud från vänster framdel av min bil. Ljudet har undan för undan tilltagit i styrka så jag bestämde mig för att ta kontakt Audi. Valet föll på Din Bil i Sverige  AB i Järva Krog, eftersom den verkstaden låg bäst till, endast knappa 4 km från min bostad. Ringde tidigt på morgonen till verkstaden för att boka tid. Det var dock ingen servicerådgivare som hade möjlighet att ta emot samtalet, så jag fick lämna mitt telefonnummer och de lovade att återkomma skyndsamt. När det var dags att gå hem för dagen hade fortfarande ingen ringt! Bestämde mig för att göra ett personligt besök på verkstaden på vägen hem. Kunde inte låta bli att fråga varför ingen ringt. Efter att ha letat ett slag i inkorgen hittade killen jag pratade med ett mail där mitt namn och telefonnummer fanns samt en notering om att jag önskade bli kontaktad. Vi har helt enkelt inte hunnit var ursäkten. Hur som helst, jag beskrev missljudet och diagnosen blev ett trasigt hjullager! Jag berättade att det även var dags för service (6000mil) och undrade om de kunde fixa detta samtidigt. Besviken åkte jag därifrån med beskedet att jag var tvungen att komma på morgonen och köa för tid på expressverkstaden när det gällde hjullagret. Se till att vara här i god tid för det är kaos på morgonen löd tipset! Service kunde de fixa och bokade in mig för en tid den 21/8, tre veckor fram i tiden.

Här kommer slumpen in! Eftersom jag två dagar senare skulle åka ner till landstället för att återlämna en släpkärra, ’googlade’ jag på Audi Linköping. Fick Engströms Bil som första träff och ringde på vinst och förlust. Här hade de på verkstaden gått hem men jag fick även här lämna mitt nummer och de lovade att ringa upp mig så snart som möjligt. Dagen efter kl. 07.30 ringde Yvonne och undrade vad hon kunde hjälpa till med. Jag förklarade mitt ärende och fick svaret att ett trasigt hjullager var något de prioriterade och jag fick en tid redan nästa dag 08.00.

På fredagen startade jag i ottan och anmälde mig på Engströms bil 07.45. Det är nu det fantastiska börjar. Yvonne, som noterat att jag skulle ner till landet ytterligare ca 10 mil bort, frågade om jag istället för att vänta på att bilen skulle bli klar ville låna en bil med dragkrok och lämna tillbaka släpkärran för att inte förlora tid. Hon hade nog redan anat att svaret skulle bli ja, för det stod redan en sprillans ny A6 med dragkrok beredd på kundparkeringen.

Har hört att rädda pojkar inte får kyssa vackra flickor – så jag nämnde mitt behov av 6000-milaservice. De kunde inte lova något men skulle se vad de kunde göra.

Efter ett snabbt besök i stugan, återlämning av släpkärra och lite kantarellplockning stod jag åter i verkstaden hos Yvonne. De hade bytt hjullager (ingen kostnad) och hade hunnit med att gör service! Förutom att jag skulle hinna hem i god tid innan köerna på Essingeleden byggde på hade jag även blivit intresserad av att köpa ny bil. Vem blir inte det av att få köra en fin bil som endast gått knappa 100 mil. Passade därför på att prata med en säljare och har nu fått en offert på ny bil!

Kan inte låta bli att undra hur de på Audi i Järva Krog tänker. Ringde och bokade av min service och fick inte ens en fråga om varför. Är det inte intressant att hjälpa kunderna med service eller har man inte förstått att varje tillfälle man möter kunden är ett affärsögonblick. Jag tycker man borde förstå att det finns en viss sannolikhet för ny affär hos företagskund som har haft en leasingbil i 2,5 år och som gått 6000 mil.

 

 

 

 

 

I detta fall var det kanske slumpen som gjorde att jag vände mig till en annan Audi-verkstad. Skillnaden mellan de båda verkstäderna var dock att Yvonne på Engströms i Linköping förstod att detta inte var något som skulle hanteras utan att det faktiskt var ett viktigt affärsögonblick. Kundupplevelsen blev positiv och över det förväntade och resultatet för Engströms kommer med största sannolikhet att bli en nybilsförsäljning som de egentligen inte borde ha fått om konkurrenten hanterat situationen annorlunda och på ett mer serviceinriktat sätt.

Anders