Sorry seems to be the hardest word!

Går in på Teliabutiken på Grev Turegatan i Stockholm för att kolla ett annat och mer prisvärt abonnemang – Halebop – än Telias med fast pris. Sparar minst 250 kr i månaden om inte mera.

Den anställde tar mitt nummer och kollar status på mitt abonnemang och jag får med mig en blankett som jag kan använda för att först flytta över abonnemang till mig privat och sedan byta till Halebop. Någon timme senare är min telefon stendöd och jag lyckas efter en tid hitta felet – ogiltigt SIM-kort. Då har jag först försökt att på olika sätt koppla upp mig manuellt mot Telias nät utan att lyckas.

En nära Telia upplevelse

Lite lätt frustrerad återvänder jag till butiken och undrar om det ingår i tjänsten att byta till Halebop utan att jag ens har bett om eller frågat om denna möjlighet?

Tre killar på plats i butiken – ingen annan kund. Efter ett tags diskuterande visar det sig att sidan med mitt abonnemang legat öppet i deras system även efter det att jag lämnade butiken första gången. En annan kund hade kommit in och bytt SIM-kort och detta hade då registrerats på min sida och därmed var det kort som fanns i min telefon inaktivt.

De tre killarna börjar nu att skylla på varandra om vem som gjort fel, utan att komma fram till en slutsats. Däremot förstod jag att när jag fick ett nytt SIM-kort så skulle den andra kundens telefon dö istället. En av killarna fixade ganska snabbt till mitt problem och inom 10 minuter hade jag åter en fungerande telefon.

Inte vid något tillfälle bad någon av de tre Telia medarbetarna om ursäkt för felet de begått eller det faktum att jag helt i onödan behövt komma tillbaka till butiken igen.

Du kan ju alltid ringa!

Jag frågade vad som hade hänt om jag upptäckt felet någon timme senare när jag var på väg till Uppsala och senare Sundsvall? Svaret påminner om Joseph Hellers Moment 22; du kan ju alltid ringa till vår kundtjänst. Med vad frågade jag, telefonen var ju död efter ert ingrepp. Tänkte inte på det, blev repliken, tur att det inte händer så ofta.

Så rätt tänkte jag i mitt stilla sinne. Det hjälper inte att Telias teknik och täckning fungerar om de mellanmänskliga kontakterna saknar täckning. Att be om en ursäkt för felbehandlingen är kanske att önska sig för mycket. Istället vill Telia kanske att jag skulle vara tacksam för att jag inte hade placerats i kö.

Satish