Business på riktigt eller bara lekstuga?

På väg ner till landstället och semester för nästan exakt två månader sedan. I höjd med Nyköping känner jag tydliga tecken på att kroppen inte fått tillräckligt med bränsle. Magen börjar dra ihop sig och skriker, jag vill ha mat! Vänder mig om och frågar medpassagerarna i tioårs-åldern,

– Är det någon som vill ha glass där bak? Ställer just denna fråga eftersom jag vet att svaret kommer bli ja och efter några minuter svänger jag av E4 och sätter kurs mot nygrillade hamburgare (och glass förstås).

Taxar nöjd in i filen för hungriga bilister och stannar till på anvisad plats för att göra beställningen. Gillar inte överraskningar så bestämmer som vanligt (=senaste 25 åren) ett Whopper Meal med Cola. Det är då det oväntade händer! Rösten i högtalaren låter inte riktigt okey. Hur jag än anstränger mig kan jag inte riktigt höra vad den skrapiga och raspiga rösten inne i stolpen vill säga. Efter att ha sagt, jag hör inte vad du säger, fem gånger, ger jag upp och åker vidare till kassan. Väl där förklarar jag för högtalarrösten att det måste vara något fel på högtalaren.

– Jag vet, svarar hon som en automatisk telefonsvarare.

– Vill du ha Plusmeny, fortsätter hon. Är som sagt väldigt nöjd med det jag alltid beställt och vet vad jag kommer få och jag svarar vänligt nej på frågan.

– Ni kanske ska laga högtalaren fortsätter jag. Hon tittar på mig med en obestämbar min och ler endast lite, tror jag.

– Du kanske ska säga till någon chef att den är trasig och att gästerna inte hör vad ni säger. Fortfarande inget svar utan vi får endast ett leende och till slut en liten jakande nickning, mer för att visa att frågan uppfattats.

När vi kommit ut på motorvägen igen säger medpassagerarna i baksätet.

– Hon kommer inte att säga till någon chef och förresten, var är vår glass?

Nu i fredags var det dags för sen middag igen. Ville inte chansa och gillar inte Max nya pommes frites så det fick bli Burger King i Nyköping, igen. Tänk att två månader har gått så fort och att det nu är nästan mörkt redan vid åtta, konstaterar vi och följer skyltarna mot Drive Thru. Stannar till för att beställa. Då hör jag, nästan, att den skrapiga rösten säger,

– Det går bra att beställa!

Beställer mitt Whopper Meal med Cola och sedan hör jag inget mer, bara en skrapig röst som antagligen frågar om jag vill ha Plusmeny. Svarar nej utan att egentligen vara säker på vad jag avböjt och kör fram till kassan. En annan lika glad och trevlig tjej tar betalt och jag kan inte låta bli att fråga.

– Vet du om att högtalaren inte verkar vara i bästa form? Det går inte att höra vad ni säger.

– Jag vet! Även vi som står här i kassan har svårt att höra.

– Men jag påpekade detta redan för två månader sedan, fortsatte jag och på hennes min förstod jag att den nog varit trasig längre än så.

– Vi har sagt till om detta flera gånger svarar hon ursäktande.

Jag ger mig förstås inte och fortsätter att ställa jobbiga frågor.

– Men varför fixar de inte något så enkelt som att byta ut en högtalare?

– Jag vet faktiskt inte, svarade hon lite undrande, de är väl inte riktigt intresserade.

I våra löpande servicemätningar kan vi se ett klart mönster i att kunder upplever sig få bäst service under köpet och leveransen. Sedan verkar företaget tröttna och glömmer ofta bort sina kunder när de behöver hjälp.

Burger King i Nyköping verkar arbeta efter en helt annan modell. Här kan man se ett exempel på ointresse för kunderna och det redan innan de beställt något. Beställt något de bestämt sig för att köpa. Kanske beror detta på en inställning och uppfattning om att kunden nog bara gör ett besök! En snabb avstickare på vägen för ett mål mat och sedan vidare. Det spelar ingen roll vad som händer – för de kommer nog inte tillbaka.

Jag kan avslöja två saker för ledningen, om det nu finns någon för Burger King i Nyköping.

För det första – att det visst finns återbesökare och att jag helt säkert kommer att stanna till här fler gånger på väg till eller från mitt landställe.

För det andra – om högtalaren inte är fixad vid nästa besök kommer jag bokstavligen att följa uppmaningen på skyltarna, UTAN att beställa.

Anders