Att köpa är lätt – att komma igång är värre!

Dags att göra en total uppdatering av den digitala maskinparken och köper en specialkonfigurerad MacBook Air samt en Ipad Air 2 på Apple Store. Till Macbook Air ett skalskydd och till Ipad ett tangentbord som även fungerar som skydd för enheten.

blog_logitech tangentbord Köpet gick lätt, betalningen gick lätt och även leveransen fungerade utan större problem, men sedan blev det värre. Att koppla ihop just det aktuella skalet från Logitech till ipad Air 2 var inte det enklaste och inte blev det enklare av att Logitech valt att inte skicka med någon bruksanvisning till just denna modell. Ingen anvisning fanns heller på nätet.

Under flera dagar försökte vi få de två enheterna (Ipad och Logitech) att ”prata” med varandra men det gick inte. Sökte på olika hjälpforum på nätet och även på Logitechs supportsida.

blog_logitech logoI början på oktober skickades ett mail med begäran om hjälp från Logitech, en månad senare och ett antal kontakter är problemet fortfarande inte löst. Man uppger att det ligger hos deras tekniska avdelning och support kan inte svara på när de får den i retur. Under de olika kontakterna har Logitech begärt och fått olika data om produkterna – men inte lämnat något i retur. I senaste mail föreslog de att jag skulle prata med Apple support – det kan gå snabbare – trots att problemet ligger hos Logitech.

Gjorde ändå det eftersom produkten är köpt via Apple Store – med samma nedslående resultat – de kunde inte komma närmare en lösning, men hade ett konstruktivt förslag – besök en Apple återförsäljare för att bli säker på att problemet inte är i kontakten med just denna Ipad Air 2 och tangentbordet.

Besöker Apple återförsäljaren i Västermalmsgallerian, som trots att produkten inte är köpt hos dem tar sig an problemet med entusiasm. Den första medarbetaren går fortsatt bet på uppgiften att få kontakt mellan de två enheterna. Den andra däremot börjar knappa en massa kombinationer och plötsligt händer det … maskinerna pratar med varandra.

blog_apple internet store vagnIngen av oss tre i butiken vet riktigt hur och varför det plötsligt funkade, men konstaterar faktum – efter en månad så är vi igång. Nu gäller det att funktionen håller i sig (vilket det gjort hela helgen) annars är vi tillbaka på ruta 1.

För tillverkarare av digitala hjälpmedel och som försöker positionera sig som användarvänliga är det helt oacceptabelt att det ska ta över en månad att få saker att funka. Har man dessutom som leverantör valt att inte ha någon bruksanvisning är det inte lätt för vare sig support eller slutkund att lösa ett problem.

Vill man som Apple styra försäljning till sin egen nätbutik – Apple Store – gäller det att se till att support är lika bra eller bättre än den man får i en butik.

blog_computer frustrationLogitech och Apple – glöm aldrig att köpet bara är en etapp på vägen till att få igång produkten eller tjänsten och därmed uppnå önskad kundnytta. En produkt som inte kan användas kan aldrig upplevas som användarvänlig.

Satish, december 2015