Vad gör man när det blir fel?

Att uppnå en viss ålder är ofta något speciellt. Om vi bortser från 100-årsdagen och 50-årsdagen där det mer är en respektfylld ålder som uppnåtts så betyder födelsedagarna antagligen betydligt mer i yngre år. Vi har till exempel 8-årsgränsen på Gröna Lund och Liseberg, 11-årsgränsen på biografen, 15-årsgränsen för moped och kanske framförallt 18-årsgränsen när man helt plötsligt får köra bil och dricka öl på puben.

Oj, nu höll jag på att glömma 16-årsdagen. Det är då man får börja träna ensam på gymmet! Detta fick min, snart 16-årige, son bittert uppleva. När han för några veckor sedan skulle besöka gymmet blev det helt plötsligt stopp. Tyvärr får du inte träna här förklarade receptionisten vänligt men bestämt. Men, jag har ju tränat här i ett halvår nu säger min son först förvånat. Det var konstigt kontrar receptionisten. Man måste vara 16 år för att få träna här. Dags för fadern att träda in! Men jag har ju köpt månadskort till min son sedan augusti förra året och där fick vi ju uppge personnummer, det vill säga ni har ju hela tiden känt till att han inte är 16 år. Ja, det var konstigt medger receptionisten efter ett tag, men tillägger snabbt att någon man måste ha gjort fel och att reglerna är väldigt tydliga så tyvärr!

Vid det här laget ser jag att min son känner sig som en skurk och börjar tycka det är genant att bli stoppad på detta sätt. Jag försöker en gång till med argumentet att han faktiskt fyller 16 om bara några veckor. Men svaret är obönhörligen NEJ. Till saken hör att hans kompisar, även de, tränar för fullt helt ensamma utan målsman och ej 16 år fyllda. Nåja, generad och grymt besviken drar min son mig i armen och säger att nu drar vi! I bilen på vägen hem hör jag samtalen med kompisarna avlösa varandra. Innebörden är klar och tydlig. Vi ska inte träna på Proma i simhallen. Nu väntar de på att fylla 16 år och på att få börja träna på Friskis&Svettis eller någon annan stans. Helt säkert är att de aldrig kommer träna på Proma igen.

Tänk vad lätt det hade varit att lösa den uppkomna situationen på ett bra sätt. Ja, först och främst kanske det hade varit bra att kontrollera åldern när de nya kunderna registrerar sig istället för att uppmärksamma detta ett halvår senare. När det nu ändå blev som det blev fanns det stora möjligheter att vända detta till något positivt. Vad skulle receptionisten gjort? Säkert många saker förutom att genera och agera polis! Men här är mitt förslag för situationer som denna.

Martin, jag ser att någon här har gjort fel och inte berättat för dig att man måste vara 16 år för att få träna själv på gymmet. Jag tycker det är dåligt av oss att inte ha uppmärksammat dig på detta. Nu ser jag att det faktiskt bara är några veckor kvar till din 16-årsdag och mitt förslag är följande. Jag kan tyvärr inte låta dig träna själv innan dess men för att på något sätt kompensera dig för att vi har klantat oss vill ge dig en födelsedagspresent i förskott. På din 16-årsdag är du välkommen hit och du kommer då få ett kort laddat med 1 månads fri träning på gymmet + fritt inträde till simhallen!

Detta skulle inte innebära några som helst merkostnader och med stor sannolikhet skulle Martin och hans kompisar valt att stanna som kunder hos Proma.

Anders