Bäst – på ett ödmjukt sätt!

Nu har det gått lite mer än en månad sedan Systembolaget under pompa och ståt korades till Sveriges bästa serviceföretag. Har förstås pratat med många om service i allmänhet och bra service i synnerhet. Även om inte riktigt alla håller med om att just Systembolaget är bäst på service så har de allra flesta nickat instämmande och med något eget exempel intygat att – visst är det så.

Det är alltid lika spännande varje gång jag själv ska göra ett besök. Kommer jag att få service under, enligt, över eller klart över förväntan? Nu i fredags var det dags att göra ett test, igen. Vid mitt senaste besök i Östersund blev jag rekommenderad en inhemsk öl med det spännande namnet Hell! Jag får nog klassas som en sådan där tråkig typ som gärna dricker en ljus lager utan några som helst överraskningar i smaken. Trodde att jag hade hamnat i helvetet när jag tagit en första klunk. En ovanligt bitter smak övergick från att vara oangenäm till angenäm efter bara en liten stund. Jag var såld! Det var denna ölsort jag var ute efter när jag klev in på Systembolaget i Sollentuna.

Sökte bland hyllorna och hittade efter ett tag ”platsen” där det bittra Jämtländska ölet skulle stå. Till min stora besvikelse gapade utrymmet tomt. Som av en händelse 😉 dyker en medarbetare upp som tydligen observerat mig i min jakt på Hell. ”Kan jag hjälpa dig med något” frågade hon på ett, för att vara fredag och fullt med kunder i butiken, fantastiskt trevligt sätt. Hade jag varit i hennes ställe skulle det snabba svaret nog blivit ”tyvärr så är det slut”. Istället går hon och kontrollerar hur det ser ut på lagret. Hon återkommer med det glädjande beskedet att det ska finnas och undrar hur många flaskor jag vill ha. Känns lite taskigt att endast säga 2 flaskor som jag tänkt så jag säger 4 st. tack. Efter några minuter kommer hon tillbaka med min beställning och jag kan bara konstatera att detta var klart över förväntan! Påtalar detta för henne och hon skiner upp i ett stort leende.

Foto: Anders Abrahamsson

Ett lika stort leende visade Erika på Systembolaget i Ludvika upp när hon stolt visade upp diplomet och beviset på att ”vi är bäst” för min kompis. Även han hade haft anledning att ge beröm och diplomet fick då komma ut i butiken bland kunder en liten stund. Varför denna blygsamhet? Teleoperatörerna, som av kunderna rankas sist av alla branscher när det gäller att ge service är allt annat än blygsamma. En förstaplats blir här anledning till helsideskampanjer i den ständiga kampen mot konkurrenterna om kundernas gunst. Även om Systembolaget idag inte behöver visa att de är bättre än någon annan på samma sätt som Telia, Telenor, Tele2 eller 3 gör, så är jag säker på att medarbetarna själva inte skulle må direkt dåligt av att få glänsa lite!

Så var inte rädda för att visa att ni är bra. Det är i och för sig fint att vara ödmjuk men det är desto roligare att få beröm – och särskilt när man är bäst på riktigt!

Anders