När man ber om en kopp te…

När man ber om en kopp te är förväntan hos de flesta att teet ska komma i koppen och inte i knät – men så är inte fallet hos Quatar Air

Har tidigare haft goda eller till och med mycket goda erfarenheter av Quatar Airs service på sina flyg, men på en flygning från Doha till Kolkata kom dessa erfarenheter på skam.

getcosywithtea_082_n_lgUnder nattflygningen lokal tid, är det svårt att sova så lösningen blir att titta på film för att få tiden att gå. Efter en stund ber jag om en kopp te och flygvärdinnan kommer med den men ställer den inte på bordet utan i fria luften vilket innebär att hett te hamnar i knät.

När värdinnan blir uppmärksam på problemet erbjuds servetter för att torka och torka upp, men inte så mycket mer. Ingen koll om det blivit brännskador, ingen erbjudande om att stå för tvätt av kläder (som gammal tvättmedelsmarknadsförare vet man att te-fläckar är de svåraste att få bukt med) – helt enkelt ingen omsorg – på riktigt.

flackar-salt-citronEfter flygningen skickas en reklamation till Quatar och då visar det sig att flygvärdinnan inför sin arbetsgivare inte har tagit ansvar för sina handlingar utan skyller hela incidenten på passageraren. Som om det inte är illa nog väljer Quatar att använda detta för att lämna ärendet utan åtgärd. Att kunden har rätt verkar inte slå dem.

Som engagerad i service börjar man undra vad detta är symptom på – vilka de underliggande orsakerna till detta är. Kan det vara så att det finns en kultur inom flygbolaget att bestraffa personal som begår fel och att dessa därför inte vill medge misstag? Finns det andra parametrar som företaget mäter och bestraffar respektive sin organisation? För en sak är säker, de flesta beteenden är en direkt följd av ledningens eget agerande och inte baserade på egna initiativ från medarbetarna.

quatar logotypVill man som ägare, styrelse och ledning undvika att man får en strid ström av missnöjda kunder i knät – gäller det att försöka hitta de bakomliggande orsakerna till att missnöjet uppstår i mötet mellan kund och den egna organisationen. Ofta handlar det om att hålla upp en spegel för ledningens eget sätt att mäta, styra och belöna sina medarbetare. Med andra ord sopas trappan uppifrån – även på 10.000 meters höjd.

Satish i februari 2017