Service på semester(n) – Säsong 1 – Avsnitt 1

Vad händer egentligen med servicenivån under semestertider? För oss som har semester, blir det säkert extra viktigt att känna sig uppmärksammad, viktig och omhändertagen. Men vilka förutsättningar har olika branscher att ge de där kundupplevelserna som känns så avgörande under de korta och värdefulla veckorna då allt bara ska fungera? Helst vill man förstås bli överraskad i sina kundmöten och känna det där ’lilla extra’ som så många använder som beskrivning av riktigt bra service. Hur stor vikt läggs det på att ge bra service under sommarmånaderna. Finns det en riktig vilja där ute att prestera lite mer eller tänker de som ska ge service att de nog inte spelar så stor roll. ’Vi kan nog också växla ner lite, kunderna bryr sig säker inte lika mycket när de är på semester’.

Om du tänker efter, har du fått service på en nivå som är under, enligt eller över vad du förväntade dig under sommaren och på din semester!?

Här kommer en första rapport om servicenivån på semestern. Jag kan redan nu avslöja att det är två mindre bra och en riktigt bra serviceupplevelse jag kommer dela med mig av. Självklart väljer jag att börja med den positiva upplevelsen i dessa tider av en i övrigt oavbruten våg av sorgliga nyheter.

Många gånger handlar jag i så kallad ’affekt’. En mer korrekt beskrivning är att jag gör en hel del impulsköp. Det har fallit sig så att mina impulsköp ofta har skett inför eller under semestern, om man bortser från dagen före julafton förstås… Impulsköpen har ofta förgåtts av en plötslig lust och vilja att ägna sig åt en aktivitet. Det har varit cykling, fiske, matlagning, träning eller en resa som varit gnistan och anledning till inköpet.

Foto: Henrik Örtengren

Det skulle visa sig att denna sommar inte var något undantag och nu var det paddling som syntes på näthinnan. Den kvällen när sjön var spegelblank, luften sommarvarm och et enda som hördes var enstaka rop från lom och fiskgjuse. Nu skulle man ljudlöst glida fram över sjön utbrast vi båda och såg det hela klart framför oss.

Efter ett par veckor var det dags att åka från storstaden till den spegelblanka sjön igen. Dagen innan avfärd fick jag den där plötsliga köplusten. Vad härligt det skulle vara att paddla i helgen. Då det var lunchtid på onsdagen och avfärd redan dagen efter insåg jag det smått omöjliga i uppgiften. Googlade ändå på kajak och vips dök det upp ett erbjudande. Nybörjarkajak för 6 990 kronor med informationen att de ’finns i butiken’.

För ovanlighetens skulle fanns ett telefonnummer med i annonsen. Gjorde en paus i gräsklippningen och ringde till Långholmen Kajak. Det var Hugo som svarade. Efter min beskrivning av våra tidigare erfarenheter av paddling (och lite åldersinfo) så rekommenderade han ett annat paket. Dessa kajaker hade skönare sitsar och skulle nog passa oss bättre, för ett par tusen kronor till. Men då ingick även paddel, flytväst samt vattentäta packpåsar (så egentligen blev det billigare på totalen). Några minuter senare kom ett sms från Hugo där han tackade för beställningen och berättade att han genast packar och skickar kajakerna. Han informerade vidare att leveranstiden är 1 – 4 arbetsdagar. Ställde därför in mig på leverans efter helgen när vi redan åkt hem men då finns de ju i alla fall nästa gång vi kommer till stugan tröstade jag mig med.

De två följande dagarna haglade sms:en in!

Klart över det förväntade kunde vi ge oss ut på en första paddling redan efter lunchen på fredagen! Det blev precis lika bra som vi föreställt oss, om inte bättre. Ingen Storlom men väl en Fiskgjuse och till och med en Havsörn som majestätiskt passerade över oss med sina omisskännliga djupa och taktfasta vingslag.

Helt klart är att Långholmen Kajak INTE hade gått in i ett eget semester-mode. Här var det service på semestern som gällde! Hugo var snabb på att svara, duktig på att ge mig rätt lösning och sist men inte minst omtänksam när det gäller att bygga rätt förväntningar kring leveransen. Här finns det en insikt om att en hög servicenivå inte bara är en förutsättning för omedelbara affärer under sommaren utan även att den med stor sannolikhet kommer generera nya i framtiden.

Alla vet att en kedja inte är starkare än dess svagaste länk. DHL levererade verkligen! Såväl när det gäller punktlig leverans som bra information på vägen.

Ha en fortsatt trevlig sommar och välkomna om någon vecka för att ta del av de mindre berömvärda insatserna och där servicen tvärtom verkade ha gått på semester.

Anders, i augusti 2022