Utan möte mellan turister och företagare blir det svårt att få till affärer i Östergötlands skärgård

Östergötland har en fantastisk skärgård från Bråviken i norr ner till Tjust i söder. Även om den inte är lika bebodd som öarna utanför Stockholm finns det både på fastlandet och på öarna företagare som försöker attrahera och leva på turism. Pensionat, vandrarhem, stugor och kajaker som hyrs ut, handelsbodar, bagerier och restauranger.

I mötet med flera av dessa finns det en frustration som återkommer – det är Östgötatrafikens upplevda ovilja att transportera annat än länsbor. För i Östergötland har länstrafiken även ansvar för sjötransporter till och från öarna. Men till skillnad från t.ex. Waxholmsbolaget i Stockholms skärgård minskar man turerna på sommaren, när skolbarn inte behöver komma till sina skolor.

Linjerna i Gryts skärgård går till exempel bara måndag, onsdag o fredag som ordinarie turer. Inte varje dag och extra mycket under helgerna när turisterna kan åka. Sedan finns något som heter anropsturer. Systemet är inte helt enkelt utan bygger på att man senast dagen före bokar exakt den tur man vill åka påföljande dag, om det inte redan är fullsatt. Ibland kan man komma ut till en ö, men inte hem eftersom första turen går 06.20 och påföljande 15.25.

Enligt entreprenörerna beror detta på att man inte vill subventionera turistresorna med länets skattemedel. Detta har t.ex. gotlänningarna löst genom att de får lägre priser på färjorna är de som inte är skrivna på ön.

 

För utan att de som är verksamma inom skärgårdsturismen i Östergötland också kan utnyttja sin övärld och i vissa fall få ut kunderna till sina verksamheter, så händer en sak till – investeringsviljan minskar, antal sysselsatta minskar och i slutändan minskar även skatteintäkterna för kommun och län.

 

Så en uppmaning till de ansvariga politikerna i Östgötatrafiken – tänk bortom kostnadsställen och öppna er fantastiska skärgård för sommarturisterna så lovar jag att dessa turister kommer att öppna sina plånböcker troligen både i år och under kommande år. Fler aktiva små och medelstora företagare som törs investera och anställa ger länet tillbaka i form av ökade skatteintäkter. Vänta inte för länge för då åker turisterna till någon annan övärld som det enkelt går att komma ut till.

Satish

Gryts skärgård juli 2015